09.04.2019

Три нови инфраструктурни проекта в Община Царево

Три нови инфраструктурни проекта по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция, IPA 2014-2020 стартират в Община Царево
С безвъзмездната финансова помощ по тази европрограма се подобрява градската среда, увеличава се привлекателността на района като туристическа дестинация, чрез по-добро използване на природно, културно-историческото наследство и свързаната с него инфраструктура.
След завършването на инфраструктурния проект „Зелен парк – Природа, релаксация и туризъм в Царево и Къркларели“, чийто последен етап приключи на 04.04.2019г. предстоят нови три споразумения между страните по Приоритетна ос 2 “Устойчив туризъм”.
По един от трите предвидени проекта “Подобряване на достъпа до културно-исторически забележителности стара мелница и храм в кв.Василико, гр.Царево” се предвижда изграждане на панорамна крайбрежна алея, продължаваща съществуващата такава и стигаща до църква „Успение Богородично“. Алеята е с дължина 396 м. и е разделена на 2 зони – пешеходна и велосипедна. Предвидени са осветителни тела и пейки, както и две изгледни площадки от цветни павета, на които ще бъдат изградени перголи. За велосипедистите ще бъде поставен стенд с инструменти. Също така ще бъдат асфалтирани ул.Николай Чудотворец и ул.Черковна, които водят до църква „Успение Богородично“ и до плаж „Василико“ в кв.Василико, Царево.
Вторият проект “Велосипедна алея от Зона Север, гр.Царево до с.о. Арапя” предвижда изграждане на 1402м. велосипедна алея от Зона Север гр.Царево до с.о. Арапя, ще бъдат поставени осветителни тела и предпазна мантинела.
“Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в гр.Ахтопол” е третият акцент касаещ инфраструктурата на Община Царево и е насочен към възстановяване на културно-исторически туристически обекти.
Проектът включва благоустрояване на района около местата, където са открити останки от късноантична и средновековна крепост. Ще бъдат реконструирани две съществуващи стълби, водещи до крепостните стени чрез полагане на настилка и облицовка от естествен камък. Ще бъдат ситуирани осветителни стълбове с фенери от ковано желязо, както и вградено осветление по широките стъпала. Предвижда се оформяне на ул.Митко Палаузов като пешеходна зона и подмяна на асфалтовата настилка от естествен камък. Ще бъдат монтирани пейки и кошчета и парапет от ковано желязо. По улиците „Черно море‘, ‚“Рибарска“, „Христо Ботев“ и „Крайморска“ ще бъдат положени нова асфалтова настилка и тротоари.

Партньори по проектите са Специална провинциална администрация Къркларели и Община Кайнарджа, Турция.

Остави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.