09.06.2019

Обзор от събитията през седмицата в Приморско

фотография – автор: Христо Анестев

Tурнир за Купа “ Стелла Марис“ 2019-та

“Марлин” Приморско е отборът елиминирал конкуренцията в най-интересното събитие от седмицата за любителите на подводния риболов. Анастас Бъчваров отчете улов от 5.510 кг. с което надделя в състезанието.  Валентин Люцканов от КПР “Черноморец” остана втори. Стоян Сираков се нареди на трето място с което отборното състезание бе спечелено от местният клуб “Марлин” Приморско. Най-голямата риба бе отстреляна от Дилян Георгиев – кефал с тегло 1.595 кг.  На 29.06.2019 г. предстои състезание по подводен риболов за купа “Месембрия”.

 

Футболен турнир “Приморско лято” 2019-та – набор 2010 г.

Футболната седмица в Приморско стартира с второто издание на турнира “Приморско лято” 2019-та за децата от набор 2010 г. В него взеха участие отбори от цяла България, както всяка година. На финала ДИТ надделя над Черно море с 2-0, а за трето място се пребори Локо Пл. след победа над Берое. Организаторите на турнира демонстрираха за поредна година отлична организация и благодариха за подкрепата на Община Приморско.

Празник на Китен

Празникът на гр. Китен стартира в 10:30 часа с богата програма от местните самодейците, които изнесоха концерт на сцената в морската градина. В 12:30 часа на сцената излезна странджанската народна певица Цветелина Стойчева и оркестър „Нашенци“. Народните борби, които са неизменна част от всеки събор се проведоха в 12:30 часа. Празникът продължи с програма от гайдарскисъстав „Девин“, отличени в „Живи човешки съкровища на Юнеско„. Ансамбъл „Етнофолк“ заедно с Миглена Бекриева, раздвижиха публиката с кръшни хора, на които се хванаха да уважат празнуващите и кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов и общинския съветник г-жа Златина Величкова. Стотици жители и гости на Китен очакваха с нетърпение гвоздея на програмата певицата Ивана, която изпя емблематичните си песни и слезна сред публиката. Въпреки многобройните желаещи да се снимат с нея и хората, които я бяха обградили плътно, тя продължи да пее и се снима с всеки желаещ. Официални гости на празника на Китен бяха д-р Димитър Германов кмет на община Приморско, г-жа Златина Тюлиева председател на общински съвет Приморско.

Празник на с. Нова Паничарево

Паралелно в с. Нова Паничарево, жителите празнуваха и своя празник. Концертът започна в 19.00 часа На сцената излезнаха един от най-известните странджански изпълнители на народни песни, заедно с оркестър „Веселие“, самодейни състави и танцьори. Празникът на село Ново Паничарево беше уважен от заместник областния управител г-жа Севдалина Турманова, кмета на община Приморско д-р Димитър Германов, кмета на с. Ясна поляна Георги Георгиев. В програмата за празниха на приморското село са включени и народни борби, които ще се играят днес 9 юни от 10.00 часа. Красива празнична заря огря небето над двете населени места и сложи финал на празниците.

 

 

„Нощ на южните ансамбли“

„Нощ на южните ансамбли“ е фолклорния спектакъл, който даде възможност на танцьори и певци от ралични ансамбли  да зарадват публиката на Приморско. На 6 юни, на амфитеатралната сцена в центъра на града излезнаха  три от най-успешните ансамбли по южното Черноморие – ПФА „Странджа“ с художествен ръководител Марио Егов, ФА“ Приморско“ и ФА „Царево“  с ръководител Христо Йорданов.  Публиката се наслади на изпълнения от всички фолклорни области в страната.

Спектакъла е под патронажа на кмета на Община Приморско- д-р Димитър Германов, а официални гости бяха кмета на Община Царево- инж. Георги Лапчев, г-жа Златина Тюлиева – председател на общински съвет Приморско и общински съветници.

 

Международен турнир по водна топка “Южна перла” – Китен

В състезанието взеха участие отбори от Молдова, Беларус, България и Украйна.

 

Остави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.