13.05.2019

Близките на Евелин с послание към младите шофьори

 

От години пътищата в България са се превърнали във военна зона и почти всеки ден там угасва нечий живот. Деца остават без родители, родители остават без деца. Но на бойното поле не се подвизават войници. Там, в смъртоносната битка, участват шофьори, мотористи, велосипедисти, пътници и пешеходци. Война – така наричаме днес случващото се по пътищата. И с право. Без значение дали заради човешки или технически грешки, факт е, че жертвите, които катастрофите взимат ежедневно, са недопустимо много. Статистика показва, че за 2018 година броят на катастрофите на територията на Република България е почти 7000.

Как ви се струва това число?

Някои ще кажат, че не ги интересува, други може би ще се притеснят, а трети ще си помислят, че шансът такова нещо да се случи на някого от тях е твърде малък. Но истината е, че никой не е застрахован. А още по-горчивата истина е, че лошите неща се случват точно когато най-малко ги очакваме! Катастрофите стават по различни причини. Ако преди инцидентите са се случвали поради злочеста случайност, то днес стават все по-чести тези, причинени от липсата на трезва и обективна преценка на водачите на автомобили.

Какво означава това?

Шофьорите днес сядат зад волана употребили алкохол или наркотични вещества и често си позволяват да превишават допустимата скорост. Става дума и за двата аспекта на безразсъдното каране – освен че застрашава своя живот, водачът носи отговорност и за всички хора, които го заобикалят. Не един и два са случаите на загинали заради чужда грешка. Какво да направят родителите, които отглеждат децата си с толкова любов и всеотдайност, само за да ги загубят по такъв ужасен начин! Вярвам, че проблемът, представен по достъпен начин и на разбираем език, ще накара вас момчета и момичета, които сте на прага на своята зрелост и ви предстои да седнете зад волана, да осъзнаете навреме колко важно е да бъдате отговорни, толерантни и разумни, за да не загинете и да не се превърнете в убийци. Войната е започнала и от нас зависи дали ще я спечелим, или ще я оставим да ни победи. Никой не е застрахован…

Останете живи!

С тези думи днес започна часът на класа в СУ “Никола Й. Вапцаров”, гр. Приморско! Проведеното мероприятие със зрелостниците на СУ и ученици, навършили 18 г. бе под надслов “Шофирай разумно, стигни жив!”. На срещата присъстваха близки и роднини на жертви на пътя. Споделени бяха казуси с трагичен край. Инициатори на кампанията са сестрата и съпругата на трагично загиналия велосипедист от гр. Приморско Евелин Дуков, който бе блъснат от пиян водач миналата година. Те дариха книгата на Георги Стоянов по реални случки  и с автограф от автора “Останете живи”. Учениците се включиха активно в разговора, споделяйки лични истории. Надяваме се зрелостниците да се замислят върху отговорностите, които ги очакват оттук насетне.

Директорът на СУ “Никола Й. Вапцаров”, г-жа Мариана Казларова, благодари на инициаторите на събитието, а те от своя страна продължават напред, създавайки фондацията “Евелин Дуков”, с която имат за цел да помагат на пострадали при ПТП със съвети как да реагирате при подобни ситуации.

 

Остави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.