11.04.2018

Арсенал от събития в Приморско по повод 24 май

Освен празник на българската просвета и културата и на славянската писменост, Приморско чества своя празник на града. И тази година е подготвена разнообразна програма за 24 май и празника на Приморско, която ще внесе празничен дух за жителите и гостите.

Културни и спортни прояви ще се редуват в дните от 17 до 26 май. Акцентът в програмата ще бъде на 24 май, когато на сцената ще се изявят „Космическите гласове“ с диригент Ваня Монева и вечният дует Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Преди тях сцената ще подгреят местният рап- изпълнител Крис и китаристът  Цветан Овалов.

Дните на Приморско ще започнат от 17 май – Деня на българския спорт с традиционния масов крос. Той ще стартира от 14 часа пред сградата на Общината. Всеки от участниците ще трябва да премине по предварително определен маршрут и отново да финишира пред Общината. Показалите бързина и издръжливост и финиширали първи в маратона ще получат специални награди.

На 19 май от 10 часа в салона на СУ „Н. Вапцаров“ е предвидено състезание по тенис на маса.

На следващият ден своите умения ще демонстрират участниците в турнира по волейбол. Той ще започне от 10 часа на спортната площадка в двора на училището.

21 май е денят, в който ФА „Приморско“ ще изнесе годишния си концерт. Атрактивните самодейци ще представят творчеството си на сцената на амфитеатъра. Програмата ще започне от 20 часа.

Най-малките жители на морския град ще демонстрират спортните си заложби в състезанието „майстор велосипедист“ на 22 май от 10 часа в двора на СУ „Н. Вапцаров“.  Малчуганите ще покажат уменията си да владеят велосипед, като заобикалят конуси, препятствия, спират на светофари и пешеходни пътеки и преминават през редица други изпитания. Тези, който познават най-добре правилата за движение по пътищата, ще получат специални награди, осигурени от Общината.

За ценителите на театралното изкуство също има  изненади. В празничната програма е заложен спектакъла „Министърът – женкар“, който е със специалното участие на Христо Гърбов. Представлението ще започне от 18.30 часа в салона на читалището. Вход свободен.

На 23 май /сряда/ групата за стари градски песни „Морска звезда“ ще проведе репетиция на открито. Всеки, който желае да долови духа на ретро музиката, ще може да го направи от 18 часа на пристанището, пред рибарския заслон.

Кулминацията на празничната програма ще започне на 24 май с тържествен молебен от 9 часа в храм „Св. св. Кирил и Методий“. По същото време ще бъде и училищното тържество в двора на СУ „Н. Вапцаров“, а от 10 часа на амфитеатъра под звуците на химна на Република България ще бъдат издигнати националния трибагреник и знамето на община Приморско. По случай празника на града своите поздравления към жителите и гостите на града ще поднесе кметът д-р Димитър Германов.

Програмата ще продължи с концерт на състави от общината  в  преглед на художествената самодейност.

От 10.30 часа в двора на училището ще бъде дадено началото на футболния турнир, а стартът на XI-та Национална „Регата Приморско 2019“ ще бъде от 11 часа на пристанището.

Любителите на силовите спортове ще станат свидетели на традиционните народни борби. Те ще се проведат в двора на училището от 14 часа.

От 18 часа абитуриентите от випуск 2019  ще дефилират пред сградата на Общината, където ще ги изпратят близки, роднини и приятели.

19 часа е началото на големия концерт с участието на българския хор „Космическите гласове“ и дуета Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Преди това на същата сцена ще се изявят местните таланти – рап-изпълнителят Крис и китариста Цветан Овалов.

Финал на празничния ден ще постави красива заря.

На 25 май самодейците от ФА „Приморско“ ще изпълнят концертна програма на тракийското светилище Бегликташ. Събитието ще започне от 19.30 часа, а зрителите ще могат да се потопят в древността и магията на скалния феномен.

Финалът на инициативите, посветени на празника на Приморско, ще постави закриването и награждаването на участниците в Национална „Регата Приморско 2019“. То ще се състои на 26 май от 14 часа на пристанището.

Остави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.